ROTOR – piec wózkowy, obrotowy

‹ powrót

Piec ROTOR - jego główną zaletą jest mocny wymiennik oraz równomierny wypiek

Charakteryzuje się wysoką sprawnością i oszczędnością energii potwierdzoną badaniami w Niemieckim Instytucie Normalizacyjnym DIN oraz CERTYFIKATEM Reduced Energy Consumption

Energooszczędność pieca ROTOR to głównie niskie zużycie gazu – średnie zużycie wynosi ok 3 m3/h. Jednocześnie różnica pomiędzy temperaturą wypiekową a temperaturą spalin jest nieznaczna – wynosi ok 25 st. C.
O wysokiej sprawności pieca świadczy także niska moc cieplna, dla ROTOR RT 68, to tylko 56 kW.

Nawiew powietrza w piecu odbywa się „pod blachę, pod foremkę”, co gwarantuje, że wszystkie strony chleba za każdym razem są idealnie, dobrze wypieczone.
Piec wyposażony jest w duży wymiennik ciepła – na całej tylnej ścianie pieca. W Polsce piece te bez awarii wymiennika (przepalania) pracują od ponad 20 lat.

Piec posiada :
– mocny, trwały wymiennik ciepła
– wydajny system zaparowania,
– prosty, bezawaryjny system napędu wózka (wyózek zawieszany jest na haku, lub wjeżdża na platformę oborotową), platforma obrotowa przystosowana jest do pracy z różnymi wózkami wypiekowymi.
– duży okap, nie ma konieczności montowania dodatkowych okapów.

Zdjęcia

Piec ROTOR - instalacje, budowa, możliwości wypiekowe

Filmy

https://www.youtube.com/embed/vVHl8QQbrpQ
ROTOR - niewielki spadek temperatury po załadunku pieca
https://www.youtube.com/embed/QTmPF4A9E0Y
Wypiek chleba tostowego w piecu ROTOR
https://www.youtube.com/embed/pj_8suIXbvA
Wypiek chleba tostowego, okrągłego w piecu ROTOR