VAPOR ceramiczno-rurowy piec wsadowy typu RRK

‹ powrót

Wyjątkowo niskie koszty eksploatacji i najwyższa jakość wypieku

Najlepszy piec do tradycyjnych wypieków oraz do piekarni gdzie tradycja wypieku pieczywa jest najwyższa.

Ten nowoczesny piec ceramiczno-rurowy wiernie odtwarza technologię tradycyjnego pieca ceramicznego typu RRK (anglika).  Jako jedyny tego typu piec na rynku posiada układ rur grzewczych w kształcie litery L, a więc dokładnie taki, jak w tradycyjnym piecu RRK. Dzięki swoim rozwiązaniom konstrukcyjnym VAPOR naśladuje proces wypiekowy tradycyjnego pieca RRK, czego efektem jest pięknie wyrośnięte pieczywo o chrupiącej, grubej skórce i wspaniałym aromacie. Rezultat ten osiągany jest dzięki temu, że VAPOR to „mocny piec” co oznacza iż po zasadzeniu chleba nie spada temperatura w piecu a w pierwszej fazie wypieku zapieczona skórka zatrzymuje w chlebie wodę, zapewniając świeżość pieczywa przez wiele dni. Piec posiada grube rurki o średnicy 35 mm, a każda komora ma swoja parę rur od dołu i góry komory. Spadek temperatury przy załadunku jest minimalny, co gwarantuje grubą, mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę, ładnie wyrośnięte pieczywo i wspaniały aromat. Te cechy sprawiają, że pieczywo znacząco wyróżnia się pod względem jakości. Jakość wypieku jak z RRK, a zużycie gazu o ponad połowę mniejsze. Wszystkie komory są komorami wypiekowymi i posiadają zaparowanie, co zwiększa wydajność w porównaniu z tradycyjnym piecem RRK.

VAPOR może być opalany gazem, drewnem,  brykietem, pelletem, olejem opałowym, ekologicznymi granulatami paliwowymi. Ten piec może być jedynym piecem w piekarni, ponieważ znakomicie nadaje się do wypieku każdego rodzaju pieczywa. Piece VAPOR firmy Tagliavini są obecne na polskim rynku od 20 lat. Chętnie umożliwimy naszym klientom bliższe zapoznanie się z ich konstrukcją oraz opiniami właścicieli.

Zdjęcia

VAPOR - tradycyjny piec ceramiczno-rurowy

Filmy

https://www.youtube.com/embed/9bAHDuR1K8k
Opalanie pieca VAPOR drewnem.
https://www.youtube.com/embed/bDZ5eXHCS6c
VAPOR- wypiek bułek