Piec piekarniczy ceramiczny

Piece ceramiczne doskonale utrzymują ciepło, jest to konieczne dla mocnego wypieku pieczywa. Piece ceramiczne doskonale się nadają do rzemieślniczych piekarni – pozwalają na ciągłą pracę i zapewniają stały poziom temperatury oraz wilgotności wewnątrz komory wypiekowej.
Piec piekarniczy ceramiczny

Obsługa pieców piekarniczych ceramicznych jest łatwa – odbywa się poprzez drzwiczki wsadowe. Obok drzwiczek znajdują się lampy osadzone we wnękach – to zapewnia dobre oświetlenie komory i podgląd stanu wypieków. Piec ceramiczny wyposażony jest w regulator temperatury, który pozwala kontrolować poziom temperatury komór wypiekowych.
Obok drzwiczek znajdują się zawory parowe, którymi woda jest doprowadzona do parownic. Nadmiar pary zbierany jest przez specjalny okap – nie ma zatem niebezpieczeństwa oparzenia pracownika przy otwartych drzwiczkach wsadowych.

Piece ceramiczne – kiedy się sprawdzą?

Piece ceramiczne zapewniają doskonałe utrzymywanie ciepła wewnątrz komory, dlatego doskonale sprawdzają się w dużych piekarniach, które produkują głównie pszenno-żytnie wypieki.

Zobacz także piece rurowe.

Powłoki ceramiczne posiadają właściwość emitowania dużej ilości energii cieplnej pochodzącej
z promieniowania podczerwonego – dzięki temu wypieki są gotowe w nieco krótszym czasie, jednocześnie zachowując wilgotność miąższu. Efekt pracy z piecem ceramicznym jest bardzo zbliżony do wypieków otrzymywanych z tradycyjnych pieców murowanych.